Bir Ayrılık Film Yorumu

 

A Separation

İranlı ünlü yönetmen Asghar Fardadi'nin Başyapıtı olarak bilinen 2011 yapımı A Separation filminin yorumu ve tanıtımına hoşgeldiniz.

Öncelikle A Separation,  filminin kazandığı ödüllerden bahsetmek istiyorum. 2011 Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü kazanmış , yine aynı festivalde ''en iyi kadın''  ve ''en iyi erkek oyuncu'' ödüllerine layık görülmüştür. 2012 yılında ise Oscar ödüllerinde ''en iyi yabancı film'' ve ''en iyi özgün senaryo'' ödüllerini almıştır.  

A Separation Yorumu 

Ben filmleri izlerken film beni sarmadıysa uyuya kalan biriyim. A Separation, filmini  de uyumayı göze alarak gece yarısı izledim. Aslında hafif uykuluydum, yinede açtım izlemeye koyuldum.  Filmi izlerken uykuyu falan unuttum. Hiç uykum gelmedi. 2 Saat civarı olan filmi bir oturuşta hiç sıkılmadan izledim. Gerçekten akıcıydı.

Film gerçek hayattan sıradan   olayları o kadar güzel   işlemiş ki inanın izlerken siz de çok seveceksiniz. Film boyunca ''kim haklı ? '' konusu sizi alıp götürüyor. İzlemeyenlere izlemesini ısrarla tavsiye ediyorum.

A Separation İncelemesi

Film, bir  mahkeme sahnesi ile başlıyor.

Filmin Başkarakterleri, Simin ve Peyman  hakimin karşısında konuşmaya başlıyor. Simin, Çocuğunun iyi bir geleceğe sahip olması istediği için İran'dan ayrılmayı düşünüyor. Fakat Peyman ise ülkeden ayrılamayacağını  belirtiyor sebebi ise   bakmakla yükümlü olduğu Alzheimer hastası babası . 

peyman ve babası

Peyman ve Babası



Simin, ayrılmayı kafasına koyduğundan bavulunu toplayıp evden ayrılıyor. Peyman da babasına ve ev işlerine  vakit ayıramadığından eve bir  hizmetçi  arıyor. Raziye adında bir kadını  babasına bakması için işe alıyor.  Film bu  karmaşa ile başlıyor.

raziye bir ayrılık
Raziye

Filmin isminden dolayı  yalnızca ayrılığı konu edindiğini sanmayın. Aslında ayrılmaya çalışmaktan dolayı farklı olaylar gelişiyor. Film de  sürekli bir ''Kim Haklı acaba ?'' dedirten bir durum var. Bu merak duygusu size filmi hiç sıkılmadan izlettiriyor.

 Filmi izleyince İran kültürü ve toplumsal yapısına da tanık oluyoruz. Film aslında bir nevi iki ayrı sosyal sınıfa ait aileleri  gözler önüne seriyor. Film de  dikkatimi çeken  diğer bir durum da  İranlıların Mahkemeleri oldu.  Gerçekten ilginç bir sistemleri var.  Filmi izleyince dediğimi daha iyi anlayacaksınız.

İyi İzlemeler .

A Separation Süresi : 2 Saat 3 Dakika 

A Separation Puanım : 8/10

A Separation İmdb : 8,3/10

Sonraki Paylaşım Önceki Paylaşım
No Comment
Yorum Ekle
Yorum Url