Atomik Alışkanlıklar Kitap İncelemesi
Atomik Alışkanlıklar Kitap İncelemesi
Herkese merhabalaar! Okulların açılmasına yakın böyle bir kitap okumaya karar verdim ve iyi ki böyle bir karar vermişim. Zira biz öğrencilerin ya da her daim öğrenci kalmayı arzu edenlerin en büyük sıkıntısı alışkanlıklarımız. Bu sıkıntı kimi zaman kitap okuma gibi bir alışkanlığı kazanamamak kimi zaman da sosyal medyada aşırı vakit harcama gibi bir kötü alışkanlığı bırakamamak. Sevgili yazarımız James Clear bu sıkıntılarımıza ilaç olmak adına böyle bir kitap yazmış. Eh, bize de okuduktan sonra teşekkür etmek düşer. Bu arada evet, hissediyorum şimdiden bazılarınız okuma listenize ekledi bile bu kitabı! Çok doğru bir hamle yaptınız. Gelin bu kitabı okuma listesine ekleyen arkadaşlarımızın sayısını arttıralım.
Kitabın kapağında da okuduğumuz üzere küçük değişkenlikler büyük sonuçlara gebe. Bu cümle şu an biraz havada kaldı değil mi? O halde gelin biraz bu cümlenin derinine inelim. Mesela hayatına yeni bir alışkanlık kazandırmak istiyorsun o anki yeni bir kararın heyecanı ile günde 50 sayfa kitap okuma kararı aldın. Ve inanır mısın ilk gün bu hedefi gerçekleştirdin bile! Ama sonraki günlerde bırak 50 sayfa okumayı kitabın kapağını açmadın bile... Büyük bir değişiklik yaptın ama sadece planda kaldı bu değişiklik. Bu yüzden bir alışkanlık edinirken en başta yapmamız gereken küçük değişiklikler yapmak hayat rutininde yani küçük alışkanlıklar edinmek. Mesela günde 50 sayfa değil de günde 5 sayfa okuma kararı almak gibi. Günde 5 sayfa okumaya başlayan biri zaten yerinde durmaz bu sayıyı önce 10'a sonra 20'ye daha sonra 30'a çıkartır gider. Bakın, gördünüz mü? Küçük bir değişiklik büyük bir sonucu doğurdu. Maalesef çoğumuz bu küçük değişikliklerle tatmin olmuyor. Ama artık olalım olur muu?
Kitabı okurken yanımda mutlaka not aldığım bir defter bulundu çünkü bazı cümleler ve düşünceler okuyup geçilmelik değil de üstüne düşünüp hayatına geçirmen gereken cümleler.
Tabii ki de koskoca kitapta değindiği tek nokta küçük değişiklikler, büyük sonuçlar değil! Mesela yazarımız hedef belirlemede amacınız o anlık değişiklikler değil de kişiliğinizle ilgili değişiklikler yapın diyor. Yani hedef kilo vermek değil de artık daha sağlıklı beslenen ve hareketli birine dönüşeceğim olmalı. Kilo vermek geçici bir hedef ama sağlıklı birine dönüşmek uzun soluklu bir hedef. Hatta çevrenizde de görmüşsünüzdür kilo vermek isteyen biri ve bunu başarmış ama ana hedefi kilo vermek olduğu için hedefe ulaştıktan bir süre sonra maalesef verdiği kilonun iki katını almış. Ama o bireyin hedefi sağlıklı beslenen birine dönüşmek olsaydı böyle bir hazin sonla karşı karşıya kalmak durumunda olmayacaktı.Kısacası odak noktamız belli bir sonuca ulaşmak değil de belli bir türden insan olmak olmalıdır.
Kitabın diğer bölümlerinde bir alışkanlık edinip onu nasıl daha iyi duruma getiririz ya da kötü bir alışkanlıktan nasıl vazgeçebiliriz gibi durumlar için 4 madde sıralamış. Ben iyi alışkanlıklar ve onların sürekliliği için olan 4 maddeyi sizle paylaşıyorum zaten kötü alışkanlıklar tam tersi.
1) Nasıl görünür kılabilirim?
2)Nasıl çekici kılabilirim?
3) Nasıl kolaylaştırabilirim?
4) Nasıl tatmin edici kılabilirim?
İşte bu paylaştığım maddeler kitap boyunca detaylı bir şekilde açıklanıyor. Kitapta en beğendiğim şeylerden biri de anlatılan konu için elle tutulur bir somut örnek vermesi. Kafanızda adamın anlattıkları daha kalıcı ve gerçekçi oluyor bu sayede.
Kitabın dilinden bahsedecek olursam da ben acaba sıkılır mıyım diye korkmuştum ama hem dili hem de yazarın üslubu çok güzeldi. Deyim yerinde ise su gibi aktı gitti kitap.
Benim yorumum bu kadardı. Umarım sizler için faydalı bir inceleme olmuştur.
Vakit ayırıp okuduğunuz için çokça teşekkür, bolca çiçeeek!
DİĞER KİTAP İNCELEMELERİMİZ İÇİN TIKLAYINIZ.