İlk Arabasini Alacaklara Tavsiyeler

 

İ20  alan cocuk fotografı


Merhaba arkadaşlar , bugün sizlere ilk defa araba alacaklara tavsiyelerde bulunacagım.
 2.el araç almak demek risk almak demektir. Bu önerilerimize dikkat ederseniz bu riski minimize edebilirsiniz. 

Yazı İçeriği
1--İlk Araba Alanlar İçin Genel Tavsiyeler
2-İlk Araba Alanlar İçin Dizel mi Benzinli mi ?
3-İlk Araba Alanlar İçin Atmosferik mi Turbolu mu ?
4-lk Araba Alanlar İçin Manuel mi Otomatik mi ?
5-lk Araba Alanlar İçin Değişen Boya Durumu Ne Kadar Önemli ? 
6-Alacagınız Aracın Masraflarını Öngörmeye çalışın.
 7-Expertiz Mutlaka Yaptırılmalı mı ?  

2.el araç alırken önceliklerinizi belirleyip buna göre bir marka model tercihinde bulunmalısınız. Bütceniz dahilinde aractan beklentilerinizi belirlemelisiniz. Hem ucuz olsun hem  gösterişli olsun hem  sorunsuz  olsun gibi   beklentilerle araç  almaya çalışmayın.  Bütçenize göre araçtan beklentilerinizi belirleyin.


2.el ilk aracını alacaklara ilk tavsiyem ; Bütçesinin yettiği   mümkün oldugu kadar  model yılı yüksek  , 200.000 km'yi geçmemiş , çok fazla  el degiştirmemiş araçlar tercih etmeye çalışın. Bu kurallar esnetilemez kurallar degildir . Önemli olan aracın fiyatıdır . Eğer aracın kusurları fiyatına yansımışsa her türlü araba alınabilir.

2.el ilk aracını alacaklara ikinci tavsiyem ; çok düşük bütçelerde araç almıyorsanız mutlaka aracın antifirizli   olup olmadıgını kontrol edin. . Motor yedek su deposu paslı  görünüyorsa o aracı almaktan  vazgecin. Tabi satıcı motor yedek su deposunu degiştirip   antifiriz koyabilir . Aracın yaşıyla uyumsuz bir  motor yedek su deposu görüyorsanız  niye değiştigini sorgulayın. 
kırmızı antifirizli yedek su deposu
Antifirizli Yedek Su Deposu
PASLI MOTOR YEDEK SU DEPOSU
Paslı Yedek Su Deposu


2.el ilk aracını alacaklara üçüncü tavsiyem ; arabanız, yollarda sıklıkla karşılaştıgınız arabalardan olsun. Yani piyasa da az bulunan özel arabaları ilk arabanız olarak almanızı kesinlikle önermem. İlk arabanız olabildiğince piyasa arabası olsun. Parçası ucuz ustası  bol olan  araba  almanız  sizin için daha iyi olacaktır. Eğer bütçeniz düşükse eski premium segment  araç almanızı tavsiye etmem.  



İlk  Araba Alanlar İçin Dizel mi Benzinli mi ?

İlk arabanız mümkünse Dizel olmasın. Çünkü Dizel araba kullanmak benzinli araba kullanmaya göre daha fazla şoförlük tecrübesi ister. Dizel araba  devirli kullanılması gerekir. Eğer acemi şoförseniz ilk arabanız mümkünse Benzinli olsun. 

Ayrıca Dizel arabalar Benzinli arabalara göre daha sık sorun çıkarmaya meyillidir. Dizel arabalarda , EGR problemleri , partikül filtresi tıkanması vb. durumlar meydana gelebilir. Tabi bu genel bir tabirdir bakımsız olan her araba sorun çıkarma potansiyeline sahiptir. 

Ayrıca zaten Dizel fiyat avantajını oldukça kaybetti. Önceden benzinin yarı fiyatiydi fakat şu anda  benzinle  hemen hemen aynı fiyattan satılıyor.

Dizel alacaksanız Renaultun 1.5dci Motorunu  Fiat grubunun 1.3 Multijet motora sahip arabalarını tercih edebilirsiniz. 

İlk  Araba Alanlar İçin Atmosferik mi Turbolu mu ?

Eğer önceliginiz sorunsuzluk ise atmosferik araçlar turbolu araçlara göre daha az sorun çıkarmaya meyillidir. Turbolu araba mutlaka sorun çıkarır diye bir şey yok . Turbolu araçlar genel anlamda daha performanslı ve daha az yakıt tüketimine sahiptir. 

ilk  Araba Alanlar İçin Manuel mi Otomatik mi ?

Şanzıman tercihi tabi ki sizin zevkinize kalmış bir durum. Günden güne Manuel arabalar tercih edilmese de 2.el de Manuel arabaların sorun çıkarma riski Otomatik viteslere göre daha  düşüktür. Bunun sebebi ise genel anlamda  Türkiye'de şoförlerin  otomatik vites araç kullanmasını bilmemelerindendir. 
 Eğer otomatik bir araba alacaksanız aracın çok fazla   kilometre yapmamış olmasına özellikle  dikkat edin. Eğer  10 yaşın üstünde  otomatik bir araç alacaksanız  Japon üreticilerin  veya Hyundai-Kia grubu  araçlara yönelmenizi öneririm. DSG Şanzımana sahip araç alacaksanız eski DSG 'lı araçlara  özellikle dikkat etmeniz gerekmekte.

ilk  Araba Alanlar İçin Değişen Boya Durumu  Ne Kadar Önemli  ? 

Türkiye de  2.el araçta genellikle insanlar degişensiz boyasız  tramersiz araç tercih ediyor. Haliyle talebe bağlı olarak  bu tür araçlar fahiş fiyatlı oluyor. İlk arabanızda  kusursuz bir araç almaya çalışmayın. Siz  boyasız degişensiz araba aldığınızda en ufak çizilmede araçta maddi kayıp yaşayacaksınız.  

 Siz hafif kaza geçmişi  olan araba aldıgınızda, sizde ufak tefek kazalar yapsanız dahi aracı satarken maddi kayıp  yaşamadan satabilirsiniz. Kısaca size tavsiyem arabanın kaporta aksamına bu kadar fazla takılmayın.  ufak tefek kazaları olan güzel tamir edilmiş  araçlar tercih edebilirsiniz. Tabi bu tip hafif kaza geçmişi olan  araçları  kusursuz muadilleri fiyatında almayın. 

kazalıi20

Bir de şunu belirtmem gerekiyor. degişen mi yoksa macun çekilip boyanan  araba mı   almalıyız ?  Benim için degişen olması daha iyidir . İşciligi iyi olmayan  macun  çekilip boyanmış araba   uzun vadede tekrar masraf çıkarabilir.

Aracın  nereden kaza yaptığı da oldukça önemlidir. Önden  yapılan kazalar , arkadan yapılan kazalara göre daha çok dikkat etmek gerekir. Aracın şaşesinde podyesinde  hasar yoksa ufak tefek kaza geçirmiş aracları alabilirsiniz. 


Alacagınız Aracın Masraflarını Öngörmeye çalışın.

Alacagınız araba 2.el oldugu için masraf çıkarma potansiyelini öngörmeye çalışın . Mesela Lastiklerin  durumuna  dikkat edin . Lastikler 5 yılın üstündeyse  genel kondisyonu kötüyse lastik masrafını araçın fiyatına ekleyin. Eğer alacagınız araç belli  kilometre üstündeyse  Trigger Kayışı, termostat , baskı balata vb. ağır mekanik bakımları yapılıp yapılmadıgına dikkat edin. Eğer satıcı yapıldıgını söylüyorsa faturalarını talep edin. 

Aracın aküsünün de belli bir ömrü vardır. Akü araçta oldukça eskiyse  yakın zamanda akü yenilemeniz gerekebilir.

 Fren ve balatalar da  belli aralıklarla degişmesi gerekir. Satıcıya ne zaman degiştigini sorabilirsiniz. Bu tip masraflar çok önemli olmasa da satıcının arac hakkında genel  bilgisini  ölçmek için dikkat edilmesi gerekir.

Eğer  alacagınız aracın kliması çalışmıyorsa satıcı  ''klima gazı bitti.'' gibi cümleler kuruyorsa  çok fazla itibar etmeyin. Klima gazı bitmiş olsa kendisi  zaten onu yaptırırdı. 

 Expertiz Mutlaka Yaptırılmalı mı ? 

Eğer  arabadan çok  anlamıyorsanız mutlaka Expertiz Yaptırın 2.El araç almak her zaman risk barındır. Alacagımız riski  olabildigince düşürebilmek için mutlaka expertiz yaptırın. 

Full paket expertiz yaptırsanız bile 2.el de sorunsuz bir araba alacagınızın garantisi yoktur. Özellikle Motor Mekanik konusunda Expertiz geçerli not verse dahi o araç size kısa vadede sorun çıkarabilir. Expertiz size  maalesef   garanti sunamaz . Ancak yine de expertiz size araç  hakkında ipuçları sunar. Expertiz de Kaporta  ve dış aksam konusunda genel hatlarıyla  bilgi verse de Mekanik konularda %100  garantili sonuçlar veremez. Örnek olarak Dyno testinde geçerli not alan bir araç aslında  motor mekanik olarak oldukça sorunlu olabilir. Bu sebeple almaya karar verdiginiz aracı öncelikle bir  usta bir  tamirciye gösterin. Usta genel anlamda aracın iyi oldugunu söylüyorsa aracı bir de expertiz yaptırırsınız. 


Tekrar belirtmek isterim ki her şeye dikkat etseniz dahi  2.el araç almak her zaman risk barındırır. Eğer imkanınız varsa sıfır araç almak en mantıklısıdır. Yine de önerilerime  dikkat ederseniz  büyük ihtimalle  sorun yaşamayacagınız bir araç alırsınız. 

Son olarak aracı  aldığınızda en kısa sürede sıvı ve filtre bakımlarını yaptırmanızı öneririm.

İlk arabasını alacak olanlara şimdiden hayırlı uğurlu olsun 
kazasız belasız keyifli sürüşler diliyorum.
Emniyet kemerlerinizi takmayı sakın unutmayın
sağlıcakla kalın 


Unutmadan söyleyeyim içeriği buraya kadar okuyup faydalandıysan bir yorum yapmanı rica edeceğim .

Sonraki Paylaşım Önceki Paylaşım