Kars'ta Tıp Okunur mu ?

Kafkas Tıp fotografı

Merhaba arkadaşlar , 2023 Kafkas Tıp fakültesinden mezun oldum . Benim zamanımda Kafkas  Tıp Fakültesi hakkında bilgi bulmak oldukça zordu. 

Sizde aynı durumu yaşamayın diye Kafkas Tıp yazmayı düşünenler için Kafkas Tıp Fakültesi hakkında detaylı bir içerik oluşturmaya çalıştım.  

Yazılan bilgiler  benim bulunduğum dönem baz alınarak hazırlanmıştır. 

Güncel durum ve imkanlar değişkenlik gösterebilir.

Doğuda Tıp mı ? Batıda Diş mi ?

Bu  civarda sıralama yapanların aklına takılan ''Doğuda Tıp mı ? Batıda Diş mi ? '' sorusuna Kafkas Tıp'tan  mezunu olmuş ,  hali hazırda Asistan Doktor  olarak çalışan birisi olarak cevap verecek olursam ; benim için Kesinlikle Tıp  fakat bunun cevabı oldukça kişiseldir. 

Sizin ne istediğinize kendiniz karar vermeniz  gerekiyor.

Tıp Fakültesi okumakla ilgili yazdığım yazıyı okuyarak neden böyle düşündüğümü anlayabilirsiniz . İlgili yazıma ulaşmak için tıklayınız .

Kafkas Tıp - Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi Konumu

Kafkas Tıp Fakültesinin en önemli avantajlarından birisi fakülte  ile hastanenin yan yana olması. Henüz  Temel bilimler eğitimi alırken bile hastaneye gidip gözlemci olarak hastanede bulunabiliyorsunuz.

Genel anlamda   klinik hocalarımızın bu konuda teşvik edici ve pozitif yaklaşımları mevcut.

Kafkas Tıp fakültesi  diğer üniversitelerin birçoğunda  olduğu gibi  diğer bölümlerden ayrı bir konumlanmaya sahip. Tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi yan yana bulunmakta.

Genellikle Tıp ve Diş okuyanların bulunduğu kantinimiz mevcut.

Kafkas Tıp  Fakülte İmkanları 

Çok büyük imkanlarımız olmasa da Kütüphanemiz mevcut.  Kütüphane gece gündüz kullanıma açık.

 Fakülte de kulüpler mevcut olsa da  küçük bir üniversite olduğu  için kulüp aktiviteleri sınırlı .

Fakülte de  kullanabileceğiniz sınırsız Fiber internet altyapısı mevcut. Yurta kaldığım senelerde fakülteye gelip yararlanıyordum 😇. 

Kafkas Tıp Fakültesi Zor mu ?

Bir Tıp fakültesinin kolay olmasını tabi ki bekleyemezsiniz . 

Kafkas Tıp'ın hocaları zaman zaman değiştiği için oturmuş belirli bir zorluk düzeyi yok.

Şunu belirtmemde yarar var ; Kafkas Tıp da  sadece çıkmış çalışıp sınav  geçmeyi beklemeyin. 

 Tıp fakültesi zorluğu da gözünüzü korkutmasın Tıp fakültesi eğitimini almaya hak kazanmışsanız  bir şekilde çalışır başarıyla fakülteyi bitirirsiniz.

Kafkas Tıp'a gelip Başka Tıp Fakültesine Yatay Geçiş Yapabilir miyim ?

Benim dönemimde Tıp Fakültesine  110 kişi civarı başlamıştık. Mezun olduğumuzda ise  sayımız  50 kişi civarındaydı 

Sınıfta kalanlar olduğu gibi Türkiye'nin birçok Tıp Fakültesine yatay geçiş yapan arkadaşlarımız da oldu. 

Yatay geçiş mevzusu dönemine göre değişkenlik gösterebilir . Benim dönemimde iyi bir ortalama yapan kişi başka üniversiteye yatay geçiş yapabiliyordu.

Güncel durum farklı olabilir. Araştırmanızı öneririm.

Kafkas Tıp  Temel Bilimler Eğitimi ve Sınav Sistemi Nasıl ?

Kafkas Tıp da , temel bilimler eğitimini Araştırma hastanesinin hemen karşısında olan Temel Bilimler biriminde alıyorsunuz.

Temel bilimler hocalarının bir kısmı sabit değişmeyen hocalar olsa da bazı bölümlerin hocaları değişkenlik gösterebiliyordu.

Kafkas Tıp fakültesinde Temel bilimlerde Tıp fakültesinden  mezun olan hoca sayısı az olduğunu hatırlıyorum. 

Kafkas Tıp fakültesinde , temel bilimler eğitimi bazı  bölümler hariç klinik bilimlerden oldukça uzak ve zorlayıcı, detay içeren bir eğitimi var. Bu durumun Kafkas Tıp'a özel olmadığını biliyorum . Birçok  Tıp Fakültesinde Temel bilimler eğitimi , ayrıntı bilginin fazla olduğu ezberci bir eğitime sahip.

KAFKAS TIP FAK VE DEKANLIK FOTOGRAFI

 Yine birçok Üniversite de olduğu gibi hocaların  bazıları hariç tutarsam  , bazı hocalar slayt okuma şeklinde ders anlatımları mevcut.  Tekrar belirtmem de yarar var bu durum  Kafkas Tıp'a  özel bir şey değil.

Mikroskop- preparat  ve laboratuvar araç gereçleri yeterli denilebilir.

Anatomi de  birkaç tane kadavramız mevcuttu. Maket ve gerçek insan kemikleri vb. araç gereçler yeterliydi.  

Arkadaşlar  şunu belirtmem gerekiyor ki bu kadavra sayısı   her yerde çok konuşuluyor  ama bence o kadar da önemli bir şey değil .  Sakın Kadavra sayısına göre  fakülte tercihi  yapmayın.

Her ne kadar eleştirilerde bulunsam da Kafkas Tıp'ın genel anlamda Temel bilimler eğitiminin yeterli olduğunu söyleyebilirim. 

Ayrıca hocaların öğrenciler  ile oldukça samimi ilişkileri vardı. Hocalar ile birebir  konuşma imkanına sahiptik . Çoğu büyük üniversiteye göre Kars bu konuda  önemli bir avantaja sahip .

Şimdi de Temel bilimler sınav sistemine gelecek olursak .

Sınavlar 100 sorudan oluşuyor. Sınavlar çoktan seçmeli test usulü gerçekleşiyor. 

  Her komitede  o komitenin ders ağırlığına göre  her dersin  ağırlığı değişiyor. Ayrıca herhangi bir derste  o dersin sorularını yarısından daha az yaptığın anda  o dersten puan almak yerine  negatif puan bile alabilirsin. Anlatınca karışık olsa da örnek vermem gerekirse bir sınavda  anatominin 16 sorusu var diyelim    eğer sen anatomiden 6 soru yaparsan  -2 puan düşerek anatomiden 4 puan alabiliyorsun. Bu sistemden dolayı herhangi bir  dersi  hiç yapmadan sınıf atlaman oldukça zorlaşıyor.

Sınavlar da  100 sorunun 100 puanı da  teorik sınavdan gelmiyor.  Uygulamalı anatomi   maket ve kadavradan sınav oluyorsunuz . Histoloji den preparat sınavı oluyorsunuz vs. 

Herhangi bir sınavdan 60'ın altında almayıp aynı zamanda ortalama olarak 70 puan üstü yaparsanız finalsiz  geçme hakkına sahipsiniz. Eğer herhangi bir sınavdan 60'ın altında puan alırsanız  70 puan üstü ortalamaya sahip olsanız bile finale girmek zorundasınız.

Diyelim ki Finale kaldınız finalde tüm yılın konularından oluşan bir sınava giriyorsunuz . Final genellikle dönem bittikten 2 ya da  3 hafta içerisinde yapılıyor . Finalden önceki sınavların ortalaması  X puan ise  final sınavından aldıgınız puan Y  ise  ; X 'in  %60'ı ile Y'nin  %40'ı nın toplamı   60'ı geçmek zorunda eğer geçemezsiniz  BÜT'e girmek zorundasınız. 

Büt sınavı da final sınavından 2 ya da 3 hafta içerisinde oluyor. Yine aynı hesaplamanın final sonucunuz  yerine Büt sınavından aldığınız puan ile hesaplanıyor . Eğer yine 60 üstü ortalamaya sahip olmazsanız .Başka  hakkınız kalmadığı için sınıf tekrarına düşüyorsunuz.

Benim bildiğime göre  herhangi bir  Tıp fakültesinde alttan ders almak gibi bir durum yok direk sınıf tekrarı uygulanıyor.

Sınavların sıklığı her dönem değişse de  en erken 3 hafta ile 8 hafta arasında yapılan sınavlar oluyor. ,

İlk 3 seneyi, başarılı bir şekilde geçtikten sonra  temel bilimler eğitimi bitiyor. Klinik bilimler eğitimi almak üzere hastaneye geçiyorsunuz. 

4. ve 5. sınıfta Stajer Doktor olarak devam ediyorsunuz. 

Kafkas Tıp  Klinik Bilimler Eğitimi  ve Sınav Sistemi  Nasıl ? 

.Tıp fakültesinde 4.sınıfa geldiğinizde ilk defa hastanede doğrudan eğitim görüyorsunuz.

4.Sınıfta büyük temel klinik  branşları görüyorsunuz  Bu ana klinik branşların eğitimi  bence tıp fakültesinin en önemli , en faydalı zamanları.

 Her branştan sonra o branşın sınavlarına giriyorsunuz. Bu sınavların nasıl yapılacağı ilgili branşın hocasının inisiyatifinde oluyor. Genellikle sözlü sınavlar ön planda gerçekleşiyor. Bu sınavlardan kaldığınızda yıl sonunda sadece kaldığınız branşlardan  tekrar sınava giriyorsunuz. Yıl sonu  girdiğiniz sınavdan da  başarısız olursanız doğrudan sınıf tekrarı olmasa da büyük stajlardan kaldığınız için dönem  uzatmaya düşüyorsunuz.  Yani  kaldığınız  branşı, bir alt sınıftan kişilerle beraber tekrar alıyorsunuz. Bu süreçte sizin  dönem arkadaşlarınız 5. sınıfa geçtiği için  dönem arkadaşlarınıza göre hep geriden geliyorsunuz.  4.sınıfta ki tüm branşları bitirmeden 5.sınıf olamıyorsunuz.

5.sınıf ise  daha küçük klinik branşların olduğu  bir  dönem.  5.sınıfta daha sık sınav olsa da 4.sınıf kadar zorlayıcı bir sene olmuyor. Fakat bu sene bir yandan TUS çalışmanız gerekmekte. Tabi tus çalışıp çalışmamak size kalmış bir durum.

Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi


6.sınıf Tıp Fakültesinde  İntern Doktor olarak devam ediyorsunuz .İntern Doktor senesinde sınav olmuyorsunuz . Bu demek değil ki artık çok rahatsınız. Sınav olmasa da hocalar sizleri  sürekli test ediyor. Bu sene içerisinde bir yandan tus çalışıp bir yandan tam zamanlı hastanede çalışıyorsunuz. 

Aynı zamanda bu sene ilk kez  maaş almaya başlıyorsunuz . Maaş almak derken Doktor maaşı almıyorsunuz. yanlış anlaşılmasın 😉

Kafkas Tıp'ta İnternlük Nasıl Geçiyor ?

Kafkas Tıp da İnternlük oldukça verimli geçiyor. Hocalarımız bizlere  '' Doktor '' olduğumuzu hissettiriyor.

 Bazı fakültelerde İntern Doktorlara  ucuz iş gücü olarak  kullanılıyor. Hemşirenin görevlerini dahi İntern Doktorlara yaptırılıyor. 

Kafkas Tıp da böyle bir durum asla yok. Biz servislerde aktif olarak çalışıyoruz. Asla rutin hemşire görevlerinin  yapmak mecburiyetinde bırakılmıyorsunuz.

Ben kendi isteğimle tecrübeli hemşirelerden kan alma , IM enjeksiyon yapma gibi uygulamaları öğrendim. 

İntern Doktor senesinde ,  acilde aktif olarak primer hasta bakıyoruz. Bu dönemde edindiğim tecrübeler Pratisyen Hekim olduğumda oldukça faydalı oldu. 

Bazı Tıp fakültelerinde İntern Doktorlar  doktorluk yapmayı değil de  Hemşirelik,  sekreterlik vb. başka mesleklerin işlerini yapmak zorunda kaldıklarını biliyorum. Bu yüzden Kafkas Tıp fakültesi bu konuda oldukça taktir edilesi.

Kafkas Tıp Fakültesi Tus Başarısı 

 Tus başarısını belirleyen  en önemli faktör ;  İnternlük döneminin nasıl geçtiğidir.

Tus başarısında fakültede aldığınız eğitimin önemi oldukça az. Zaten fakülte eğitimi sizi TUS sınavına hazırlama gibi bir gayesi olamaz, olmamalı. 

Kars'ta olduğunuz için TUS dershanesi yok diye telaşlanmayın. Artık TUS  online eğitimleri mevcut. Birçok  kişi online eğitim ile sınava hazırlanıyor.  

kafkas tıp sembol
Kafkas Tıp da TUS dereceleri  de var . Baraj altı kalanlarda var.
Bu sizin çalışmanıza bağlı bir durum. Biraz önce anlattığım sebeplerden ötürü İntern senemizde TUS çalışma imkanı bize veriliyor. 

Kafkas Tıp Mezunu Olduğunda Mesleki Olarak Yeterli Olabilir miyim ? 

Bu soru da kimilerinin aklına gelebilir . Arkadaşlar , ben mezun olduğumda acil serviste çalıştım. Şu anda da Asistan Doktor olarak farklı bir hastanede  çalışıyorum. 

Bu süreçte  farklı fakültelerden mezun olmuş Hekim arkadaşlarım  ile çalıştım. 

Mesleğe ilk başladığınızda  mezun olduğunuz yerden bağımsız olarak   ''Sudan çıkmış balık '' hissiyatı yaşayacaksınız. Bu sürecin ne kadar zorlu  veya ne kadar kolay ilerleyeceği size bağlı olacaktır.

Hekim olmak için  sadece iyi fakültelerden mezun olmak yetmiyor. 

Hacette Tıp dan mezun oldunuz diye çok iyi bir doktor olacaksınız diye bir şey yok.  Tersten bakacak olursak Kafkas Tıp dan mezun oldunuz diye kötü bir  Doktor  olacaksınız diye bir şey yok .
Siz hangi fakülteden olursanız olun ; bireysel olarak Hekim olmanın verdiği bilinç sizde yoksa iyi bir Hekim olamazsınız.

Sadece fakültenin verdiği bilgiler ile olmaz .Sizin kendiniz araştırma yapmanız ve bol bol okuma yapmanız gerekiyor.
 
Tıp fakültesinden mezun olduğunuzda  yolun başında olduğunuzun farkında olmalısınız.

Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi  küçük bir hastane bazı bölümler  ara sıra Doktor eksikliğine bağlı kapanabiliyor. Çoğu yan dal bölümü yok. 
 
Yan dal bölümlerinin olmaması  Tıp Fakültesi eğitimde çok büyük bir sorun değil fakat temel bölümlerde eksiklik olması oldukça kötü bir durum. 

Yan dal bölümlerinin olmaması konusuna tekrar değinecek  olursam , sizin zaten çok nadir görülen bir hastalığı görmeniz veya görmemeniz  Pratisyen Hekim olarak çok büyük bir kayıp değil. Tabi ki yandal olması  vizyon açısından  faydalı olurdu. Eğer Kafkas Tıp da asistan Doktor olacaksanız  yan dal bölümlerinin olmaması oldukça önemli bir durum.

Kısaca özetleyecek olursak Kafkas Tıp da  İnternlük senesinde primer olarak hasta  baktığınız için Pratisyen Hekim olarak acil servislerde çalışabilirsiniz.  Tabi ki çalıştığınız yere göre farklı zorluklara maruz kalabilirsiniz. 


Sizlere detaylıca bir içerik oluşturmaya çalıştım. 


Kars'ta üniversite okumak hakkında yazdığım yazıyı okumak isterseniz  Tıklayınız.

Aklınıza  takılan soru varsa yorum yazarak benimle iletişime geçebilirsiniz. 

Sonraki Paylaşım Önceki Paylaşım
2 Comments
  • JDSEZER
    JDSEZER 17 Mart 2025 00:56

    Samimi ve içten bir rehber sunmuş. Kafkas Tıp'ı düşünenler için değerli bir kaynak.

    • Adsız
      Adsız 17 Mart 2025 20:46

      teşekkürler faydam olduysa ne mutlu

Yorum Ekle
Yorum Url